Mi az a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné jelentése: lelki egészség. A mentálhigiénés tevékenység a lelkileg egészséges személyiség kialakítására és megőrzésére irányuló tevékenység. A lelki egészség, csakúgy, mint a testi egészség, karbantartandó, megerősítendő és megőrzendő. A lelki egészségünk segít abban, hogy a nehézségeink, problémáink, betegségeink vagy kihívásaink közepette is teljes életet tudjunk élni. Ebben segít a mentálhigiénés szakember.

Mi a különbség a mentálhigiénés ülés és a pszichoterápiás ülés között?

A mentálhigiénés szakember az “itt és most”-ra, a jelen erőforrásaira és a beszélgetés során előjövő érzésekre koncentrál. Kíséri és támogatja a klienst az aktuális témájában. A mentálhigiénés ülés a lelki egészség megőrzésére, megerősítésére vagy visszabillentésére irányuló beszélgetés. A titoktartási kötelezettség a mentálhigiénés szakemberre is vonatkozik.
A pszichoterápiás folyamat a lelki problémák vagy pszichés betegségek kezelésének terápiás módja. A terapeuta és a kliens rendszeres kapcsolatában átélt élmények mentén a páciensben megváltozik a viszonyulás a különböző dolgokhoz, a múlt megértése segíti a jelen megélésében.

Mi a különbség a coaching ülés és a mentálhigiénés ülés között?

A coaching folyamatban a résztvevő valamilyen irányú személyes szakmai fejlesztése, fejlődése van a középpontban, közösen megállapított célok irányában. Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek, szervezeteknek való segítségnyújtás. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.
A mentálhigiénés ülés célja a lelki egészség megőrzése, megerősítése vagy visszabillentése, ehhez persze használhat a szakember coaching eszközöket is, de célja nem a fejlesztés.

Mi történik az egyéni mentálhigiénés konzultációkon?

A folyamatban mindig a kliens hozza a témát és a kérdéseit. A mentálhigiénés szakember aktív hallgatással, értő figyelemmel kíséri a klienst, kérdései mindig a kliens témájához kapcsolódnak. Az egyéni mentálhigiénés konzultáció nem terápia és nem tanácsadás. Az üléseken használunk coaching elemeket vagy dramatikus eszközöket, amelyek nem a fejlesztést, hanem a helyzet jobb megértését vagy egy másik szemszög megtalálását szolgálja.