Minek nevezzelek?

Szavaink, megfogalmazásaink árulkodóak. Leleplezik azt, milyen a viszonyunk egy bizonyos témához, helyzethez vagy akár egy másik emberhez, ne adj Isten saját magunkhoz.

Nem mindegy például, hogy amit megeszel, azt ételnek, kajának, zabának, ennivalónak vagy kosztnak, betevőnek, élelemnek, esetleg tápnak hívod.

Vagy akivel a szabadidődet töltöd, az a barátod, haverod, cimborád, spannod, ismerősöd vagy pajtásod, bajtársad, esetleg a komád.

De mi a helyzet a munkára használt szavainkkal? Elképzeltünk néhány helyzetet, amikor ezek a mondatok elhangzanak. Szubjektív, és a teljesség igénye nélkül készült tartalom következik.

-Indul a műszak. Rendszerint egy fáradt sóhajjal, némi lemondással és/vagy undorral.

(Mi ilyenkor azt javasoljuk, menjen szabadságra.)

-Kezdődik a robot. Tárgyilagossággal, beletörődve, még fejben hozzáteszi: Ilyen az élet.

(Azért ha valaki ilyennek érzi magát, tudunk neki jó szakembert ajánlani 😉 )

-Józsi a hivatásának él. Sűrű fejcsóválás kíséretében, melyben az elismerés mellett némi rosszallás is vegyül, amiért Józsi keveset foglalkozik magánéletével/családjával.

(Mondjuk Józsi néha tényleg észrevehetné a szemmel látható dolgokat is.)

-Rohanok melózni!  Kicsit fontoskodva, de lelkesedéssel.

(Talán mégsem olyan lelkesítő az a meló?)

-Gizi szép karriert csinált. A szép jelző egyaránt hordozhatja a dicséretet Gizi életpályája iránt, vagy az ítéletet, amiért Gizi túl emancipált és törtető.

(Gizi boldog és elégedett a munkájában. Ez derék!)

Munka, hivatás, meló, karrier, robot, teendő, kötelezettség, tevékenység, foglalatosság. Csak néhány a sok szinoníma közül. Bármelyik kifejezést is használod, gondold át, méltó-e arra a dologra, amellyel a napod nagy részét töltöd… És ha úgy érzed, szeretnél egy hozzád passzolóbb szóval illetni a munkádat, gyere el az Élettükörbe. Segítünk megtalálni!

Tényleg, te hogyan is nevezed?

képek: pixabay.com